Säpo granskar kommunhusen

Säpo har startat en kampanj för att öka säkerheten runt kommunpolitiker och tjänstemän. Samtliga kommunhus i södra Sverige får den närmaste tiden besök av säkerhetspolisen.
Skälet till att Säpo startat kampanjen, som drivs i samarbete med länskriminalen, är en rapport från Kommunförbundet i vintras som visade att var femte nämndordförande i landet utsatts för hot, skriver Sydsvenska Dagbladet. - Det ingår i vårt jobb att hålla koll på hotbilden mot kommunpolitiker. Det här är ett led i den verksamheten, säger kommissarie Krister Holst vid Säpo i Malmö. Råd till kommuner Kampanjen som nu inleds innebär att ett femtiotal kommuner i Skåne, Blekinge och Småland får besök av Säpo som ger råd om vilka förbättringar som bör göras. - Men det är upp till varje kommun att själv bestämma vilken nivå man vill ha på säkerheten, säger Krister Holst. En vanlig synpunkt är att besökande inte ska kunna gå rakt in i kommunhuset utan att anmäla sig och det bör finnas fjärrstyrda lås som kontrolleras från receptionen, skriver tidningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".