Hälsoinspektionerna släpar efter

Bara hälften av länets restauranger och livsmedelsbutiker får kvalitén på sina livsmedel kontrollerade, enligt en rapport från Livsmedelsverket. Det är kommunerna som inte hinner med.

Det är kommunernas miljökontor som inte hinner med kontrollerna då det finns för få inspektörer. Det berättar Per Ola Persson på Miljöförbundet Blekinge Väst.

– I västra Blekinge behövs fler inspektörer, i alla fall två tjänster till, säger Per-Ola Persson som är tillförordnad chef på Miljöförbundet Blekinge Väst.

I Ronneby ser det något bättre ut men i Karlskrona kommun är det lika illa som i väst.

– Anläggningar i högre riskklasser bör man besöka varje år, det återstår att se hur långt den mindre förstärkning vi fått räcker, säger Torbjörn Steen på miljökontoret i Karlskrona.

Att livsmedel inte kan kontrolleras i den utsträckningen de borde är något som oroar inspektörerna.

– Risken är att konsumenterna i förlängningen får dåliga matvaror, säger Per-Ola Persson.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista