Hemkommun avgörande för äldrehjälp

Hemtjänstens möjlighet att erbjuda hjälp med tvätt, städning, personlig hygien och promenader utomhus skiljer sig beroende på vilken kommun du bor i. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

Malte Larsson från Järnforsen i Hultsfreds Kommun, som sitter i rullstol och inte kan ta sig ut på promenad själv, kommer inte ut så ofta.

Har det sämre än hunden
– Grannens hund får vara ute varje dag på promenad, men jag har det mycket sämre än hunden, jag får ju bara vara ute en halvtimme i veckan, säger Malte. 

Maltes Tvätt- och städtider är begränsade till var tredje vecka. 

Socialtjänstlagen tolkas olika
Hans situation är inte unik, men det skiljer sig mycket beroende på vilken kommun man bor i. Hade Malte bott i Ronneby till exempel hade han fått tvättning och städning varannan vecka och fått vara ute i friska luften på promenad i en hel timme i veckan. 

– Socialtjänstlagen är en ganska bred lag, det finns många olika tolkningar säger Charlotte Ribbling, biståndshandläggare för äldreomsorgen i Mullsjö kommun om varför det skiljer så mycket mellan olika kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista