Svagt intresse för kontaktplatser

För att trycket på förskoleplatser i Karlskrona kommun ska minska införs så kallade kontaktplatser.
Men det är ingen större efterfrågan på platserna.

Den som är föräldraledig och redan har ett annat barn med plats på en förskola kan nu ha det barnet hemma utan att förlora platsen på förskolan.

Tidigare var en förälder som haft sitt barn hemma tvungen att ställa sig i kö igen och ansöka om en ny plats när föräldraledigheten tog slut. 

– Vi har en stor efterfrågan på förskoleplatser och vi kan på det sättet frigöra platser till alla som är i behov av dem just nu, säger Anja Eklund, ställföreträdande chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Karlskrona kommun.

Genom det här hoppas kommunen att fler ska ha sina barn hemma och att kön till förskoleplatserna ska minska.

Men intresset för kontaktplatserna har hittills inte varit så stort .

Anja Eklund tror emellertid att intresset kommer att blir större framåt hösten när fler föräldrar förstått att det går att göra ett uppehåll från förskolan.

Själva upphållet måste vara minst sex månader men den som är rädd att barnen ska tappa kontakten med sina kompisar där behöver, enligt Anja Eklund, inte vara orolig.

– Det går att komma på besök till förskolan två timmar varje vecka, säger hon.

Daniel Thörnblad
daniel.thornblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista