Tusentals utan ström i Blekinge

Uppdaterad 11.21
Flera tusen hushåll var efter nattens storm strömlösa i Blekinge. Enligt SMHI har vindbyarna vid Utklippan nått upp till 29 meter per sekund och det har fallit stora mängder regn.

Hos elbolaget Eon har man under natten mot tisdag haft dubbel beredskap, berättar informationsansvarige Jan-Erik Olsson.

– Vi fick varningar från SMHI så vi kunde förbereda oss med dubbel beredskap. Sedan drog stormen in och förorsakade mycket bekymmer över Skåne och Blekinge, säger han.

Minst tusen fortfarande strömlösa
Närmare 3 000 av Eons elkunder var på tisdagsmorgonen utan ström i Blekinge. Främst i östra delen av länet.

På tisdagens förmiddag var drygt 1 000 hushåll fortfarande strömlösa.

Eons personal har inte kunnat röja undan träden som fallit över elledningarna under natten då det blåst för mycket, men enligt Jan-Erik Olsson så påbörjades uppröjningsarbetet så fort det ljusnade på tisdagsmorgonen.

Lugn natt för räddningstjänsten
Inga tillbud på grund av stormen varken till sjöss eller land har i övrigt rapporterats in, uppger Blekingepolisen och Kustbevakningen.

Det har även rått lugn i stormen för räddningstjänsten i länet.

Trots stormvindar och ösregn har utryckningarna bara handlat om att jaga rätt på förrymda bryggor, förankra båtar och söka efter bortblåsta tält.

I Ronneby fick räddningstjänsten rycka ut och lyfta bort ett träd som fallit ned på en väg.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista