Rödebydramat

Hemfridsbrottet prövas i Hovrätten

Under tisdagen inleds hovrättsförhandlingarna mot det ungdomsgäng som åtalats för att ha trakasserat en familj i Rödeby för snart ett år sedan.

Det var i början av oktober förra året som en 15-årig kille sköts ihjäl och en 17-åring skottskadades svårt då ett ungdomsgäng åkte upp till familjens gård i Rödeby.

Mobilsamtal framförs som bevis
Samtliga fyra ungdomar som överklagat dömdes i tingsrätten för hemfridsbrott för att ha åkt till gården den där natten i oktober.

Trots att familjen under en längre tid blivit trakasserad av ungdomsgänget så anser försvarsadvokat Lennart Fransson att ungdomarna hade en form av tillåtelse att komma dit.

Det anser han också att det finns bevis för. Beviset är det telefonsamtal med familjen där den skottskadade 17-åringen hävdar att han fått tillåtelse att komma.

Hoppas slippa skadestånd
Under förhandlingen på tisdagen kommer det samtalet att spelas upp och alla ungdomar att höras.

Anser hovrätten att ungdomarna hade tillåtelse att komma bedöms det inte vara ett hemfridsbrott.

Lennart Fransson hoppas att hovrätten går på ungdomarnas linje så att de också slipper betala skadeståndet som tingsrätten dömt dem att betala.

Karin Norberg
karin.norberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista