Fotboll

Mjällby tjänar miljon på Chippen

Fotbollsspelaren Christian ”Chippen” Wilhelmssons övergång till klubben Al Hilal i Saudiarabien ger moderklubben Mjällby AIF miljonbelopp i ersättning.

Det var på måndagskvällen som den sensationella övbergången blev klar. Förre Mjällbyspelaren Christian Wilhelmsson lämnar franska Nantes för att de kommande fyra åren spela i Al Hilal i Saudiarabien.

Kontrakt över hundra miljoner
Enligt uppgift får Christian Wilhelmsson upp mot 115 miljoner kronor för att spela för sin nya klubb och han uppges vara mycket nöjd med att ha blivit utköpt från sitt kontrakt med Nantes och nu blivit såld till en annan klubb.

Christian Wilhelmsson fyller 29 år den åttonde december i år och är 33 år när kontraktet med den saudiarabiska klubben går ut och då kan det bli aktuellt att återvända hem till Mjällby igen.

Den landslagsmittfältaren har nämligen hela tiden sagt att han vill avsluta karriären i den förening som han började i som sexårig knatte.

Dragit in pengar tidigare
Mjällby AIF har redan tjänat en hel del pengar på sin förre spelare.

Förutom övergångssumman när Christian Wilhelmsson för åttta år sedan gick till Stabaek i norska tippeligan så har man fått utbildningsersättning på drygt 2,3 miljoner kronor när han såldes till belgiska Anderlecht 2003.

Den här gången kan Mjällby AIf räkna med solidaritetsersätttning vilket är en ersättning som betalas ut till de klubbar som stått för hans fotbollsutbildning fram till 23 års ålder. I detta fall Mjällby och Stabaek.

Tjänar miljonbelopp
Klubbarna får fem procent och av denna procentsats får Mjällby 3,5 procent eftersom man utbildat Christan Wilhelmsson fler år än den norska klubben.

Mjällby AIF får alltså 3,5 procent av övergångssumman, vilket blir omkring en miljon kronor.

Pengar som kan vara välbehövliga i Mjällbys strävan efter att nå allsvenskan.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista