Ungdomar har svårt att minnas

De fyra ungdomarna från Rödeby har problem att minnas händelserna vid dödsskjutningen i höstas. Det blev tydligt vid dagens förhandlingar i hovrätten.

Efter flera månaders uppehåll återupptogs idag det rättsliga efterspelet kring skottdramat i Rödeby där en 50-årig man sköt mot ett gäng tonårspojkar som tagit sig upp på hans gård.

I tingsrätten friades pappan från mordåtal medan tonåringarna dömdes till ungdomstjänst för hemfridsbrott, eftersom de utan tillåtelse tagit sig upp på mannens gård.

Fyra av ungdomarna överklagade domen till hovrätten.

Få var på plats
Det var få av dramats huvudpersoner som var på plats när rättegången inleddes i Hovrätten i Malmö på tisdagen.

Den 50-årige mannen och hans familj var inte där utan representerades av ett målsägandebiträde.

Men de kommer dit senare i höst när 50-åringens friande dom ska prövas på nytt.

Den 17-årig pojke som skottskadades var inte heller där på tisdagsmorgonen. Han kom först senare under eftermiddagen och är bara i rätten i rollen som vittne, han är nämligen den ende av de fem tonårspojkarna som valt att inte överklaga sin dom.

Anser sig varit inbjudna
På plats var de andra fyra pojkarna som befann sig på gården natten till den 6 oktober ifjol när den 50-årige mannen sköt.

Det är just det faktum att de befann sig på gården som nu prövas av hovrätten, inte själva dödskjutningen eller de trakasserier mot familjen som föregick skotten.

Pojkarna säger att de över telefon blivit inbjudna av sonen i familjen att komma till gården för att reda ut vad som egentligen hände när 17-åringen tidigare under kvällen blev slagen av en bekant till familjen.

Svårt att minnas
Under förhören blir pojkarna hårt pressade av åklagaren och när de uppmanas vara detaljerade blir de fåordiga och svarar ofta att de inte minns vad som egentligen hänt eller sagts. Men de håller ändå kvar vid sin version om att de blivit uppmanade att komma till gården, och att de därmed hade rätt att vara där.

Kammaråklagaren Bengt Iwars däremot säger att pojkarna mycket väl förstod att de inte hade rätt att vara på familjens gård. Att de dessutom beväpnat sig på vägen dit anser han visar de kom dit för att hämnas snarare än att reda ut något.

Att sonen i familjen ska ha sagt ”kom då ” till en av dem i telefon betyder inte att de var välkomma menar han.

Dom meddelas den 13 augusti.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista