Invandrarna får skulden

När de fackliga organisationerna i länet ska förklara varför det sitter så få invandrare på ledande postioner skyller de på invandrarna.
Ytterst få invandrare sitter i de fackliga styrelserna i länet. Det visar en undersökning som Sveriges Radio Blekinge gjort. Dåliga erfarenheter styr De fackliga organisationerna förklarar det med att det till stor det beror på invandrarna själva. Enligt Jan-Erik Abrahamsson, vice ordförande i LO-distriktets styrelse i Blekinge, kan det bland annat bero på att många har dåliga erfarenheter av fackligt arbete från sina hemländer. Han anser också att man informerar invandrarna om hur det fackliga arbetet fungerar i Sverige. -Vi gör så gott vi kan, men det tar sin lilla tid, säger Jan-Erik Abrahamsson. Men frågan är om de fackliga organisationerna i länet verkligen gör allt de kan för att få in fler invandrare i styrelserna. Få invandare jobbar inom Handels I Blekinge är ungefär 7 procent av invånarna födda utomlands. Ser man till hela landet så är invandrare som har svenskt medborgarskap i högre utsträckning med i facket än vad infödda svenskar är. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån. Ändå sitter ytterst få människor födda utanför landet i förbundens styrelser. De invandrare som sitter i styrelserna är nästan uteslutande från Norden eller något annat Västeuropeiskt land. För fackförbundet Kommunals del handlar det om ungefär 4 procent, i LO-distriktets styrelse finns ingen invandrare och inte heller i styrelsen för Handelsanställdas förbund avdelning 4 som omfattar hela Blekinge samt 5 Skåne-kommuner. I Handels avdelning 4 är Berit Bengtsson från Karlshamn vice ordförande. Hon säger att för Handels del så beror det helt enkelt på att det knappt finns några invandrare ute på arbetsplatserna. -Om det bara var fler invandrare som jobbade inom Handels skulle vi givetvis se till att engagerad dem, säger Berit Bengtsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".