Många blekingar säljer saker via sin dator. Många struntar då också i att betala skatt, enligt Skatteverket.

Många fuskar med internethandel

Internet har öppnat nya möjligheter för fusk och det är många privatpersoner som inte betalar skatt när de säljer saker på nätet. I Blekinge handlar det om närmare 5 000 fuskare, bara på sajten Tradera, enligt Skatteverkets beräkningar.

Jonas Virdegård är IT-brottsutredare på Skatteverket och han uppskattar att var femte privatperson inte betalar skatt för de grejor de säljer med hjälp av internet.

– Problemen som vi har är ju gamla, det är bara det att det är en ny miljö, ett nytt forum att sälja saker på, säger han.

– I vissa fall har volymerna också ökat då det är lättare att komma ut på marknaden, säger Jonas Virdegård.

Lika regler på nätet
Det är samma skatteregler som gäller vid handel på nätet som om man säljer saker vid till exempel en loppmarknad eller torghandel.

Om man säljer saker som man haft för personligt bruk kan man sälja ända upp till 50 000 kronor utan att behöva betala skatt.

Om man däremot säljer saker som man inte haft för personligt bruk ska vinster redovisas redan från första kronan.

Stor marknad i Blekinge
Det har blivit populärt att handla på internet och det är många som vill göra sig ett klipp både genom att köpa och sälja saker på nätet.

En av nätsajterna där privatpersoner kan sälja saker är Tradera och i Blekinge har sajten ungefär 25 000 medlemmar.

Nätsajterna har ingen skyldighet att informera om vilka skatteregler som gäller, men det är något Tradera ändå gör. 

Försöker hjälpa Skatteverket
Men Anna Chrona, som är presschef på företaget, blir förvånad över Skatteverkets beräkningar på att var femte privatperson skulle fuska med skatten.

– Jag tycker det låter som en hög siffra. Det vi gör är att tillhandanhålla all information om de regler som finns om försäljning på nätet, säger hon.

Tror du att folk kan vara omedvetna om vilka skatteregler som gäller på internet?

– Gränsen är hög. Gränsen är 50 000 kronor och om man kommer upp i de nivåerna är det tveksamt om man sysslar med försäljningen som en hobby, säger Anna Chrona.

Rebecca Berndes
rebecca.berndes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista