Han vill hjälpa familjer klara skolan

Den här veckan startar höstterminen i skolorna och i dagarna kommer en ny bok ut om hur föräldrar kan hjälpa sina barn att klara skolan, skriven av socionomen Fredrik Wastesson.

Författaren och socionomen Fredrik Wastesson från Finspång har även jobbat som skolkurator och anser att skolan har förändrats till det bättre på senare år.

– Skolan har blivit betydligt bättre och tydligare på vad vi ska lära oss. Jag skulle vilja påstå att det aldrig funnit så bra förutsättningar som det finns idag, säger Fredrik Wastesson.

Kan uppmuntra till läxläsning
Även föräldrarnas agerande är viktigt för hur barnen klarar skolan, anser Fredrik Wastesson. Han tar som exempel en flicka som inte gillar matematik.

– Så hon går och tänker på sin läxa hela veckan och då kan hennes föräldrar hjälpa henne att uppmärksamma detta så att hon sätter sig tidigt i veckan och gör läxan. Då kan hon tänka på annat sen, säger Fredrik Wastesson.

Föräldrarna borde få mer hjälp
Men en sak som inte fungerar i skolan i dag är möjligheten för föräldrar att få enklare rådgivning och stöd, anser Fredrik Wastesson.

Glappet mellan barnavårdscentralen och socialtjänsten är för stort, anser han.

– Jag tror att det är svårt att få det enkla stöd och den uppmuntran som föräldern behöver, säger Fredrik Wastesson.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista