Äldre ska betygsätta omsorgen

En stor landsomfattande brukarundersökning genomförs just nu runt om i landet för att kvalitén på äldrevården ska kunna jämföras på ett riktigt sätt.

Just nu genomför Socialstyrelsen tillsammans med Statistiska centralbyrån, en enkätundersökning för att ta reda på hur bra vården i hemtjänst och på äldreboende egentligen är.

Det är brukarna själva som ska svara på hur de uppfattar bemötandet, tryggheten och omsorgen.

Personer som av fyskiska eller psykiska skäl inte kan svara själva, till exempel vid demenssjukdomar, ska få hjälp av närstående för att kunna göra sin röst hörd.

I oktober förväntas de sista resultaten av undersökningen komma in och runt årskiftet ska rapporten vara klar. 

Det här kommer inte bara innebära fördelar för politiker och tjänstemän, det är också ett sätt att för brukarna själva att kunna påverka vården.

– Tanken är att underlaget ska kunna användas av kommunerna och regeringen för att utveckla äldreomsorgen och öka brukarinflytandet så att kommunerna ska kunna jämföra sig med varandra, säger Welat Songur på Socialstyrelsen som är projektledare för undersökningen.

Evelina Westergren
evelina.westergren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista