Vill fördjupa samarbetet med Ryssland

När regeringen protesterar mot det ryska agerandet i Georgien genom att avbryta de militära kontakterna vill det socialdemokratiska regionrådet Mats Johansson göra tvärtom på det civila planet och istället stärka kontakten med Ryssland.

Efter kriget i Georgien tycker Mats Johansson att det är viktigt att fördjupa samarbetet med Ryssland. Det vill han göra inom den politiska samarbetsorganisationen Euro Region Baltic.

Isolering är farlig
Regionrådet menar att en isolering av Ryssland i värsta fall kan göra att vi hamnar i en kalla kriget-situation.

– Det är farligt att hamna i ett läge där vi försöker medverka till en isolering av en av de viktigaste grannarna i Östersjöregionen, säger Mats Johansson.

Samarbete på flera plan
Euro Region Baltic är en organisation där representanter från Sverige, Danmark, Polen, Litauen och Ryssland träffas flera gånger varje år.

I samarbetet har bland annat Blekinge hjälpt Kaliningrad bygga upp sin första Folkhögskola.

Men det handlar också om saker som transporter, kultur och möten mellan folk.

Kriget kommer diskuteras
Det var under måndagen som statsminister Fredrik Reinfeldt meddelade att regeringen bestämt sig för att ställa in militära utbyten med Ryssland och kallade deras inmarsch i Georgien för ”oacceptabelt och ett brott mot folkrätten ”.

Nästa gång Euro Region Baltic träffas är om drygt en månad och då tror Mats Johansson att kriget i Georgien kommer att diskuteras.

– Det står inte på dagordningen men det är klart vi kommer att föra de diskussionerna. Det är aldrig så att det finns en bild och därför är det viktigt att träffas och prata, säger Mats Johansson.

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista