Bajs läggs ut på golfbanor

För att golfbanor ska bli gröna snabbt använder flera golfklubbar en jordblandning som innehåller avföring från människor.
Två golfklubbar i Blekinge har köpt den här jorden som innehåller rötslam från reningsverk. Luktar en hel del Möre Golfklubb, som ligger strax norr om Blekinge, har testat den här jorden som kallas biojord. Klubbchef Lasse Wastå säger att det är ett perfekt sätt att återvinna det material som finns. När biojorden kom till golfbanan stank det rejält. -Lukten försvinner så fort jorden läggs ut på banan, säger Lasse Wastå. Biojord - ej bevisad farlig Rötslam har slutats användas på åkrar, då oron växt att slammet skulle vara skadligt för djur och människor. När det gäller biojorden däremot, säger man på på Svenska Naturskyddsföreningen att det är svårt att bevisa att även den skulle vara farlig, efterom den inte läggs på mark där djur betar eller livsmedel odlas. Skilda åsikter Två golfklubbar i Blekinge, Trummenäs och Karlshamn, har i vår köpt den här biojorden. Men alla är inte lika positiva. En banchef säger att han inte vill använda biojord just därför att förbud på åkrar bör innebära att biojord inte bör användas på golfbanor heller. Höjd spelupplevelse Golfspelaren Mikael Gransteth på Möre golfklubb, tycker att det är bra att man återanvänder slaggprodukter på reningsverk. Han säger också att om biojorden gör att gräsmattan mår bra så höjs också spelupplevelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".