Nya droger oroar sjukhuspersonal

De många drogerna som finns lättillgängliga på internet är ett växande problem för länets akutmottagningar. I många fall har personalen ingen aning om vad patienten tagit för preparat.

Britt-Marie Eriksson som har många år inom sjukvården säger att den här typen av fall bara i Karlshamn gått från undantag till några patienter i veckan.

– Det krävs små mängder för att överdosera. Hinner de inte in hit till sjukhuset finns det risk för att de slutar andas, säger Britt-Marie Eriksson.

Många preparat inte narkotikaklassade
En av förklaringarna sägs vara de många lättillgängliga preparaten som med hjälpa av några knapptryck kan beställas via internet.

Preparat som i många fall inte klassas som narkotika.

Men från lagstiftarna försöker hinna med så gott man kan och vid regeringens sammanträde på torsdagen beslutade man att narkotikaklassa det lugnande läkemedlet Fenazepam som lett till flera fall av förgiftningar och överdoser bland ungdomar som har köpt medlet på internet.

Tror inte på förbättring
Akutens personal i Karlshamn försöker dra sitt strå till stacken genom att vara ute och informera om farorna.

Men trots det har Britt-Marie Eriksson en mörk bild av hur det kan komma att se ut bara om några år.

– Det vågar jag inte börja tänka på. Jag är rädd att det kommer fortsätta öka, säger hon.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista