Skolchaufförer får tufft ultimatum

Inför skolstarten har Kallinge taxi varnat alla sina chaufförer som kör skolskjuts åt Ronneby kommun. Den som kör för fort kommer inte få fortsätta köra skolskjutsar.

Före sommaren visade en undersökning från Trafiksäkerhetsorganisationen NTF att åtta av tio skolskjutsar från Kallinge taxi körde för snabbt på 50-sträckor.

Lagom till skolstarten har Kallinge Taxis ägare Ove Amilon pratat allvar med sina chaufförer.

Blir portade från skolskjutsar
Han har sagt att de som kör för fort inte kommer att få köra skolbarn i framtiden och han tror att budskapet har gått in.

– De har verkligen tagit åt sig och jag tror att de kommer att skärpa till sig, säger Ove Amilon.

Tommy Ahlquist som är utbildningschef i Ronneby kommun reagerade starkt på uppgifterna om fortkörning som kom innan sommaren och menade att de som inte följer reglerna i framtiden måste plockas bort bakom ratten.

Tror att chaufförerna kommer sköta sig
Utbildningschefen har haft samtal med Kallinge taxis ägare Ove Amilon flera gånger tidigare och sagt att tålamodet börjar tryta. Fast nu tror han att det kommer att bli bra.

– Jag tycker att Ove Amilon har en god vilja och han vill verkligen att det här ska fungera. Jag känner mig lugn och skulle bli oerhört besiken om inte Kallinge taxi sköter sig fortsättningsvis, säger Tommy Ahlquist.

Skolskjutsarna från Kallinge Taxi har tidigare fått mycket kritik. Det har bland annat gällt brister i bälteskollen och att skolbarn skjutsas i en minibuss med körförbud.

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista