Miljöbrotten blir fler

Antalet anmälningar om miljöbrott har ökat markant i Blekinge under de senaste fem åren.

Det enligt statistik från polisen.

Och Stefan Hedén som utreder miljöbrott tror också att det inte bara beror på att benägenheten att anmäla brotten har ökat, utan att det också sker fler miljöbrott i länet.

– Då det blir mer produkter i samhället, kan det ju också bli fler brott, säger han.

Och han uppmanar alla blekingar att tänka sig för mer så att man tar hand om sitt avfall på rätt sätt.

Ofta oaktsamhet
Ett miljöbrott kan vara allt ifrån att man skräpar ner i naturen, till att man gör sig av med helt vanliga prylar som hårtorkar, batterier och porslin på fel sätt. Och ofta handlar miljöbrotten enligt Stefan Hedén om oaktsamhet.

– Folk hittar på lite, de gräver ner saker där man bor, de ser det som ett enkelt sätt att bli av med sitt problem, säger han.

Hittills i år har det anmälts 44 miljöbrott, vilket är 25 procent fler brott än för samma period för fem år sedan.

Mer miljömedvetna
Stefan Heden tycker också att blekingar måste tänka mer miljömedvetet. Både i hur man tar hand om sitt avfall. Men också hur man använder sin makt som konsument.

– Ja, jag tycker man kan välja produkter som är mer miljövänliga, så vi får så lite av de farliga produkterna i handeln som möjligt, säger han.

Karin Norberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista