Volvo minskar produktionen

Volvo i Olofström kommer att slopa vissa produktionsskift på grund av konjunkturnedgången.

Tidigare har besked kommit att 14 000 färre bilar ska tillverkas i höst och att 50 tjänstemän varslats om uppsägning och nu drabbas även de kollektivanställda på Volvo i Olofström av nedgången.

– Vi kommer att stanna vissa produktionslinjer för att på så sätt möta ett tuffare och svårare marknadsläge, säger Jonas Knutsson, informationschef på Volvo i Olofström.

Halv miljard i förlust
De ekonomiska siffrorna för Volvo personvagnars verksamhet under det här året är ilsket röda.

Förlusten så här långt i år ligger på över en halv miljard och företagsledningen har i omgångar vidtagit åtgärder för att försöka vända den negativa trenden.

14000 färre bilar ska tillverkas under hösten och på tjänstemannasidan ska 50 personer bort från Volvo i Olofström.

– Det är den verklighet vi befinner oss i och åtgärderna är nödvändiga, säger Jonas Knutsson.

Stänger produktionslinjer
Nu kommer nästa steg när företaget stänger vissa produktionslinjer tills vidare, enligt Jonas Knutsson är det oklart hur många anställda som berörs av åtgärden.

– Vi håller på att räkna på det och det kan också bli aktuellt att göra vissa omflyttningar internt, säger han.

Trots det svaga ekonomiska resultatet för Volvo personvagnar, så anser företagsledningen att man har situationen under kontroll.

”Ingen kris”
På frågan om Volvos fabrik i Olofström befinner sig i kris svarar Jonas Knutsson:

– Kris är ett alldeles för starkt ord i sammanhanget. Det är tufft inom bilindustrin just nu, men vi hoppas att det som vi nu gör ska innebära att vi inte behöver lägga ytterligare varsel, säger han.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista