Bibliotek läggs ner och bidrag minskas

För att få kulturbudgeten i Karlskrona att gå ihop tvingas kulturnämnden lägga ner bibliotek och minska bidragen till många föreningar i kommunen.

Det var en lång och stundtals hetsig debatt som föregick beslutet om nedskärningar för att få kulturbudgeten för nästa år att gå ihop.

Förslaget från förvaltningschefen Ivar Wenster, om att lägga ner fem av Karlskronas totalt tio biblioteksfilialer, togs inte emot med öppna armar.

Sparar på kulturföreningar
Den styrande femklövern ajounerade sig då och pusslade istället ihop ett eget helt nytt sparpaket som man sedan klubbade igenom.

Sparförslaget innebär att tre heltidstjänster sägs upp från kulturförvaltningen samt att bidragen till studieförbunden och de flesta kulturföreningarna skärs ner med tio procent.

De enda som undantas från besparingarna är Marinens musikkår, Blekinge museum samt Öppna sinnet.

Oppositionen lade ner rösterna
Dessutom läggs Biblioteksfilialen i Torhamn ner och Lyckeby och Kungsmarkens bibliotek slås ihop.

– Alla kommer att känna detta. Vi har spridit besparingarna så att många får vara med och dra lasset, säger nämndsordföranden Jan Lennartsson (m).

Förslaget som röstades igenom hade inte stöd för från oppositionen, som lade ner sina röster.

– Vi vet inte hur det här kommer att påverka. Vi vet inte ens om det blir några besparingar, säger ledamoten Åke Stridh (s).

Biblioteksbesparingar var väntade
Att biblioteken skulle drabbas av besparingar förvånar inte bibliotekschefen i Karlskrona, Inger Persson.

– Jag hade räknat med att vi någonstans skulle få stryk, säger hon.

– För några år sedan hade vi föreslagit en utveckling och en avveckling och då var det Torhamn och Kungsmarkens biblioteksfilialer som var uppe i nämnden, säger Inger Persson.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista