Blekingepolisen har fått in betydligt fler anmälmningar om försvunna personer i år.

Fler anmäls försvunna i Blekinge

Allt fler personer försvinner i Blekinge då antalet anmälda försvinnanden ökat med närmare 40 procent. Men varför fler personer försvinner har polisen ingen förklaring till.

Trots ökningen av antalet försvunna personer så har den här typen av ärenden förtur hos polisen.

– Det har högsta prioritet och vi sätter alltid i inledningsskedet in stora resurser för att hitta personer som anmäls försvunna, säger Steinert Ingemarsson som är kriminalkommissarie i Blekinge.

Har ökat med 40 procent
Just nu är det 75 personer i länet som är försvunna och där polisen trots stora resurser inte lyckats få klarhet i försvinnandet.

Jämfört med motsvarande period för ett år sedan rör det sig om en närmast 40 procentig ökning. Då var 54 personer anmälda försvunna.

Polisens mätning sträcker sig från första augusti till sista juli varje år.

– Vi arbetar hårt med de här fallen och ofta når vi framgång i vårt sökande, säger Steinert Ingemarsson.

Oklar bakgrund till ökning
Någon egentlig förklaring till varför andelen försvinnande ökat markant just i år har man från polisens sida inte.

– Nej, jag har ingen förklaring på rak arm. Vår ambition är att klara ut alla ärenden som läggs på vårt bord och det gäller självfallet också de här fallen med försvunna personer, säger Steinert Ingemarsson.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista