Torhamnsmisstänkt släpptes

Den 23-åring som i somras körde ihjäl en 60-åring i samband med en bensinstöld i Torhamn har släppts ur häktet. Mannen är fortfarande misstänkt för bland annat vållande till annans död.

Blekinge tingsrätts beslut att släppa 23-åringen ur häktet kommer däremot inte att ha någon betydelse när domstolen går igenom skuldfrågan i den kommande rättegången.

Det säger 23-åringens försvarsadvokat Björn Lindmar.

– Nej, nej, inte alls. Tingsrätten har bara gjort en bedömning i häktningsfrågan och ingenting annat, säger han.

Brottsmisstankar kvarstår mot mannen
Det var efter en knapp timslång omhäktningsförhandling som domstolen tog beslutet att släppa 23-åringen ur häktet på onsdagseftermiddagen.

– Domstolen anser att det inte föreligger skäl för fortsatt brottslig verksamhet och det är också den inriktning jag som försvarsadvokat har haft, säger Björn Lindmar.

Misstankarna mot 23-åringen kvarstår dock.

Han misstänks för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, obehörigt avvikande från olycksplats samt bensinstöld.

Försökte slanga bensin från bilar
Det var i somras som 23-åringen och en kamrat befann sig vid färjeläget i Torhamn.

Där misstänks männen ha försökt stjäla bensin från parkerade bilar genom slangning och detta upptäcktes av den 60-årige mannen och hans hustru som kom gående vid färjeläget.

När männen ertappades så blev 60-åringen påkörd och han avled senare av sina skador.

– Det är en historia med enbart tragiska förtecken och bara förlorare, säger Björn Lindmar.

Även den andra misstänkte på fri fot
Förutom den nu släppte 23-åringen satt hans kamrat under en tid frihetsberövad, men han släpptes i början av den här månaden och nu har alltså även 23-åringen släppts i väntan på den kommande rättegången.

– Min klient blev glad att han fick åka hem, men han inser ju också att det väntar en rättegång och allt omkring den här händelsen är mycket påfrestande för honom, säger Björn Lindmar.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista