Drogtester behövs på Blekingesjukhuset, hävdar den säkerhetsansvarige Anna-Karin Hjälm.

Säkerhetschef vill drogtesta vårdpersonal

Blekingesjukhusets säkerhetsansvarige kräver att det införs slumpmässiga drogtester av sjukhusets personal, då hon menar att det är det enda sättet att komma åt den senaste tidens stölder av narkotikaklassade mediciner.

Under sommaren har Blekingessjukhuset i Karlskrona haft två stölder av narkotikaklassade mediciner där det finns misstankar om att personal kan vara skyldig.

Det eftersom stölderna skett utan att skåp och väskor varit uppbrutna.

Vill drogtesta personalen
Anna-Karin Hjälm berättar att åtgärder vidtagits genom att lås till medicinskåp bytts ut.

Sjukhuset kommer även att införa ett nytt låssystem genom att införa kodlås och personliga kortlås till skåpen.

Men hon ser även sitt förslag att drogtesta sjukhusets personal som ett steg i det förebyggande arbetet mot medicinstölderna.

– Jag skulle vilja att vi införde spontan provtagning för att se om vi har missbrukare. Har man missbrukare inom vården så är det allvarligt för då kan man inte vara säker på att de gör ett hundraprocentigt jobb, säger Anna-Karin Hjälm.

Facket kritiska till förslaget
Från fackligt håll är man kritisk till förslaget.

– Det krävs en mycket djupare diskussion om det här. Jag är mycket skeptisk till det hela och jag anser att det blir en mycket obehaglig situation, säger vårdförbundets ordförande Annika Wåhlin.

Läs mer på: 

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista