Två barn som går på Skogslyckans förskola i Fågelmara utanför Karlskrona är smittade av EHEC.

Två förskolebarn smittade av EHEC

Uppdaterad 15.47
Två barn på Skogslyckans förskola i Fågelmara har smittats av bakteriesjukdomen EHEC. På skolan går 60 andra barn och föräldrar i samhället är nu oroliga.

Sannolikheten för att barnen har blivit smittade på förskolan eller har smittat någon där är mycket liten, skriver Karlskrona kommun i ett pressmeddelande.

Trots det är föräldrar oroliga ute i Fågelmara.

– Jag har ju två barn på förskolan, så jag blev lite orolig, säger föräldern Cecilia Arvidsson.

Troligen smittade av djur
De två barn i Fågelmara som smittats av EHEC-bakterier betraktas i dag som friska. Men de hålls hemma från dagis eftersom de fortfarande kan bära på smittan.

Enligt smittskyddsläkare Richard Eitrem är det troligast att de sjuka barnen blivit smittade via djur i deras hemomgivning. Mellan människor sprids smittan genom avföringen.

– Man får baciller på fingrarna och sen så förorenar man mat eller direkt suger på någon annans fingrar, säger Richard Eitrem.

Erbjuder barn provtagning
Även om Richard Eitrem säger att de flesta EHEC-smittade endast får enklare diarréer kan sjukdomen vara livshotande och i somras avled en treårig flicka från Stockholm efter att hon smittats med EHEC.

Smittskyddsenheten på Blekingesjukhuset erbjuder provtagning av alla barn som har träffat de smittade barnen.

Richard Eitrem som är smittskyddsläkare i Blekinge uppmanar nu föräldrar att vara uppmärksam på om deras barn drabbas av diarré.

Omkring 60 barn går på Skogslyckans förskola i Fågelmara utanför Karlskrona.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Pontus Tengby
pontus.tengby@sr.se

Fakta om EHEC

EHEC är en bakterie som kan finnas i tarmarna hos människor och kor.

Infektion med EHEC är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren.

Man kan bli sjuk av smittade livsmedel, vatten, av andra människor och djur.

Vanliga symtom är smärtor i magen och diarré.

Sjukdomen går normalt över inom en vecka.

Hos cirka fem procent av patienterna (framför allt små barn och gamla) utvecklas HUS (hemolytiskt-uremiskt syndrom) där njurarna skadas med njursvikt som följd. Detta kräver oftast intensivvård och dialys.

Källa: Livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista