SR:s styrelseordförande får sparken

Ordförande för Sveriges Radios styrelse Marika Ehrenkrona får sparken. Under onsdagseftermiddagen fick hon besked av regeringen att hon måste avgå.
Sveriges Radio Blekinges chef Bosse Svensson välkomnar beskedet om Marika Ehrenkronas avskedande. Bakgrunden är bland annat att Sveriges Radio ska betala ett skadestånd till Joakim Berner för att han inte får jobbet som VD, ett skadestånd som kommer att kosta företaget närmare fem miljoner kronor. Trovärdigheten står på spel På onsdagen anklagades Marika Ehrenkrona för att ha ljugit om avtalet och undanhållit styrelsen information, och flera styrelseledamöter har meddelat att de tänker avgå. Bosse Svensson tycker att Sveriges Radio behöver en ny styrelse. -Det handlar om Sveriges Radios trovärdighet inför lyssnarna, säger han. Bristfällig information Björn Fries, före detta kommunalråd i Karlskrona, är en av de styrelseledamöter som valde att avgå redan i tisdags. Han säger att han inte hade något annat val. Han hävdar att han inte har fått all information och att han inte har haft något inflytande, till exempel när det gäller avtalet om skadestånd till Joakim Berner. - När jag röstade emot Joakim Berner som VD så förutsatte jag att det inte skulle leda till något skadestånd, säger Björn Fries. Han säger också att han i efterhand tycker att han borde ha varit mer lyhörd för fackets åsikter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".