Försvarar hårdare linje mot sjukskrivna

Karlshamn och Karlskrona är de kommuner i Blekinge som fackförbundet Kommunal riktar kritik mot för att de säger upp anställda som är sjukskrivna.

I Karlshamn driver politikerna medvetet en tuffare linje mot de sjuka.

– Vi kan inte ha folk på vår lönelista som inte kan jobba. Då är det bättre att andra får jobb, säger Mats Lindsten (s) som är ansvarig politiker.

Ny hårdare linje
Som vi har berättat ser fackförbundet Kommunal ett trendbrott i hur deras sjuka medlemmar behandlas.

Tidigare var principen att den långtidssjukskrivne skulle komma tillbaka till jobbet.

Arbetsgivaren vände och vred på alla tänkbara möjligheter och hittade oftast någon passande arbetsuppgift.

Den nya och hårdare linjen innebär enligt fackförbundet en förändrad attityd till att säga upp sjuka. Det första halvåret i år har tio av kommunals långtidssjukskrivna medlemmar i Blekinge sagts upp.

Det ska jämföras med något enstaka fall i länet tidigare om åren.

Slår ifrån sig kritiken
Mats Lindsten, som har sagt upp en handfull långtidssjukskrivna det senaste halvåret, slår ifrån sig fackets kritik att kommunen borde ta bättre hand om sin personal.

– Då räcker inte kommunens pengar, säger han.

Regeringens nya regler för rehabilitering och sjukpenning kommer att försvaga de sjukas ställning ytterligare, enligt Kommunal.

Nya möjligheter
Men om Karlskrona kommun, som liksom Karlshamn får kritik av facket, kommer att tillämpa en ännu tuffare personalpolitik nu när det finns regler som tillåter det, tycker kommunalrådet Kent Lewén (fp) är för tidigt att svara på.

– Det finns många möjligheter i det nya systemet också, att man kan få pröva jobb i större omfattning under tiden man har sjukersättning, säger han.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".