Het debatt om retoriken kring invandrare

Det gick hett till när Mats Johansson (s) och  riksdagsledamoten Jeppe Johnsson (m) på från Blekinge på måndagen debatterade retorik kring integrationsfrågor.

Efter en debattartikel i DN i förra veckan, där migrationsministern Tobias Billström förde fram tankarna kring en ny migrations- och integrationspolitik, har moderaterna anklagats för en politik som liknar Sverigedemokraternas.

Billström skrev bland annat att vi måste lyckas bättre att se till att alla som flyttar till Sverige kan bättre försörja sig själva och respektera grundläggande regler i samhället.

I debatten i Sveriges Radio Blekinge sällade sig talesmannen Mats Johansson (s) till kritikerna.

Det han främst reagerade på i debatten var Jeppe Johnssons (m) uttryck om att invandrarna ska assimileras in i den svenska samhället.

– Här har ju Jeppe Johnsson samma synsätt som Sverigedemokraterna, säger han.

Jeppe Johnsson tog snabbt tillbaka uttrycket och säger att han givetvis menade integreras i det svenska samhället.

Kritiken från Mats Johanssons slog han ifrån sig och levererade istället egen kritik mot den tidigare socialdemokratiska regeringen.

– Mats Johansson kan dra sig till minnes vad de gjorde under 12 år i regeringsställning. Är ni nöjda? De kritiserar i stället oss för att vi vill göra något åt problemet, säger han.

Arlette Jarl
arlette.jarl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".