Döda bottnar har inte brett ut sig

Områdena med död havsbotten i Östersjön har inte brett ut sig under de senaste 40 åren. Det säger Ulf Larsson, forskare i övergödning i Östersjön och Östersjöns kustområden.

– Vi har ungefär samma utbredning av syrefria bottnar idag som vi hade på 1970-talet, säger Ulf Larsson.

Men han tycker inte att vi kan luta oss tillbaka för det.

– Absolut inte, för sannolikt är det så att de förändringar som har inträffat i Östersjön har skett innan vi började mäta i början på 70-talet. Men vi kan vara säkra på att människan har påverkat det hela, säger han.

Som vi tidigare har berättat så finns ett stort antal av världens områden med död havsbotten just i Östersjön. Men Ulf Larsson säger alltså att den döda havsbotten inte har brett ut sig de senaste 40 åren.


Han tycker att vi borde fokusera på kusten som är påverkad, eftersom det tar lång tid att se resultat av det arbete vi gör för havsmiljön ute i Östersjön. Lokalt vid kusten är det lättare.

– Där har vi mycket större möjligheter att verkligen se att det vi gör ger en effekt. Får vi effekt där, får vi även effekt ute i öppna Östersjön, säger han.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".