Stormsystem för telefoner uteblir

Enligt infrastrukturministern blir det inget ersättningssystem för de som får telefonen utslagen vid kraftiga oväder. Ett hårt besked för Maria Svensson som bor utanför Svängsta.

Infrastrukturminster Åsa Torstensson (c) tycker att ett sådant system blir för komplicerat på grund av att det är många operatörer i samma område och anser att det inte går att jämföra med elnätet som ju har ett ersättningssystem.

Maria Svensson bor i byn Letesmåla norr om Svängsta. Hon drabbades av teleavbrott efter stormen Gudrun och hoppas att infrastrukturministern inte menar det hon säger.

Hon tycker att man borde ha rätt till ersättning om man blir av med telefonen under längre perioder.

– Telefonen är ju faktiskt inte billig heller, säger hon.

Maria Svensson har bara sin fasta telefon för att sköta kontakten med omvärlden hemifrån och under stormen Gudrun var hon utan telefon under en längre period.

Hon berättar att hon var orolig hela tiden.

– Om det händer något så är det inte lätt. Det finns inte så många här i närheten och man kan ju inte ringa nån då om man behöver hjälp, säger hon.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".