Barnfamiljer drabbas av strejken

Flera daghem och förskolor är idag stängda. Andra förskolor kan idag inte ta emot så många barn som vanligt. Det märker förskollärare Eva Johansson som nu jobbar kvar på Hässlegårdens förskola när barnskötarna gått ut i strejk.
- I vanliga fall arbetar tre personer på vår avdelning. Nu är vi bara två, säger förskolelärare Eva Johansson. Hon berättar att under strejken kan hennes avdelning bara ta emot två tredjedelar av de barn som brukar vara där. Föräldralediga kommer att låta sina barn vara hemma under konflikten, så att fler som arbetar kan ha kvar sina barn på förskolan. Stinkande kylar Direkt på morgonen blev det problem på Hässlegårdens förskola på grund av konflikten. Tre fulla kylskåp var ur funktion. Förskollärarna, som är i tjänst när barnskötarna och kökspersonalen är i strejk, blev osäkra på om de får plocka ur kylarna som i vanliga fall inte är deras arbetsuppgifterna. -Frågan är hur mjölken kommer att lukta om fjorton dagar. Vi ska nu kolla upp om vi får ta oss an det här kylproblemet, säger Eva Johansson. Ingen varm mat Barnen måste ha med sig egen mat, bestick, tallrik och glas. Ingen mat kommer att värmas på Hässlegårdens förskola, eftersom det i vanliga fall är kökspersonalen som sköter det. Idag strejkar Gun i köket och det innebär att barnen som är mellan ett och fem år måste äta kall mat idag. En förälder har idag avstått från att lämna sin tvååring på avdelningen, eftersom det inte blir någon varm mat till barnen. Vädret avgör öppethållandet Ingen städning kommer att utföras i de kommunala lokalerna under strejken. Det är oklart hur länge som daghem och förskolor kommer att kunna hålla öppet. - Väderleken kommer att vara avgörande, säger Eva Johansson. Blir det regn och dåligt väder, kan vi tvingas stänga innan strejken tar slut, tror hon. Föräldra stödjer konflikten -Hittills är det inga föräldrar som kommit med några negativa kommentarer, säger Eva Johansson. De accepterar att det är strejk, men det blir kanske skillnad nästa vecka när konflikten kommer in på sina andra veckan i Karlskrona, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".