Elever protesterar mot skolnedläggning

Uppdaterad 14.21
Ett hundratal elever från den hotade Hobyskolan genomförde på onsdagen en manifestation och protesterade vid stadshuset i Ronneby mot de planerade skolnedläggningarna.

– Jag tycker det är felaktigt att lägga ner högstadiet i Hoby och flytta oss in till andra skolor i Ronneby, säger Evelina Arvidsson, en av de elever som på onsdagsförmiddagen deltog i protestaktionen.

Entrén vid stadshuset i Ronneby var belägrad under intensiva timmar på onsdagen.

Stora delar av eleverna på Hobyskolan hade på en given signal lämnat sina klassrum, satt sig på tåget och begett sig till stadshuset.

Marcherade med protestbanderoller
Med vita lakan med svart sprejad text och med höjda röster visade de sin vrede mot det politiska skolförslaget som innebär att högstadiet på Hobyskolan läggs ner och eleverna flyttas till andra skolor i kommunen.

Flera elever konfronterade den ansvarige skolpolitikern, Nils-Ingmar Thorell (fp), utanför stadshuset.

– Jag vill veta varför man kan lägga pengar på ett nytt ridhus när det redan finns ett i Ronneby och sedan spara in på skolverksamheten, säger Jennifer Svensson, som går på Hobyskolan.

Politiken står fast vid besparingar
Men skolpolitikern Nils-Ingmar Thorell gav inte de vilt skrikande eleverna något hopp.

Han var benhård i sin uppfattning och förklarade sin ståndpunkt inför den stora grupp elever som med höjt tonläge försökte rädda kvar högstadieverksamhet på sin skola.

– Det bekommer inte mig att stå ensam och förklara det här beslutet. Vi måste anbända våra skolor på ett bättre sätt och då måste det vara en jämn fördelning av elever på respektive skola, säger han.

Protesten stöds inte av skolan som har uppmanat föräldrarna att hämta hem sina strejkande barn.

Läs mer på:

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se