Oro bland anställda på Volvo

Upp till 300 personer kan tvingas lämna Volvo i Olofström.
Nu stiger oron bland de anställda.

Mikael Sällström som är fackförbundet IF Metalls representant i företagets styrelse säger att upp till 300 personer kan drabbas i Olofström. 900 personer ska lämna Volvo i Sverige.

Oroliga anställda i Olofström
Ännu har inga varsel lagts men det finns en oro bland de anställda.

– Jag är lite orolig eftersom jag inte jobbat på Volvo så många år. Om 200 skulle få gå kommer jag nog att drabbas, säger Robert Gajos som arbetar med att pressa karossdetaljer.

Marianne Eriksson och hennes kollegor är redan utsatta för det varslet som kom i somras där 50 tjänstemän berörs i Olofström. Nu när ännu fler ska tvingas lämna Volvo PV snurrar tankarna i hennes huvud.

– Det är oroande och det påverkar bygden. Vi har redan en utflyttning och får vi färre jobb kanske det ökar ytterligare. För egen del kan även jag drabbas, säger Marianne Eriksson.

Volvo i Olofström har en fördel
Upp till 900 personer kan få lämna Volvo i Sverige och enligt Mikael Sällström som är fackförbundet IF Metalls representant i företagets styrelse väntas varsel komma redan i nästa vecka.

Han säger att det som talar för att Olofström kommer mer lindrigt undan än Göteborg är att man i Olofström tillverkar delar även till andra företag än Volvo.

– Har man en möjlighet att öka den externa produktionen kan det till viss del kompensera, säger Mikael Sällström.

Minskad försäljning i Europa
Enligt Volvo PV:s informationsdirektör Olle Axelsson så är det den kraftiga ordernedgången i Europa som är bakgrunden till det kommande varslet.

– Vi kan inte fortsätta bygga bilar för lager utan vi måste justera vår produktionsvolym framöver, säger Olle Axelsson.

Läs också:

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se