Ambassadörer utbildas i Bräkne-Hoby

Om en månad kommer närmare 35 studenter från sex olika länder att utbildas till landskapsambassadörer i Bräkne-Hoby.

I mitten av oktober kommer studenter från sex olika länder bland annat Frankrike, Portugal och Slovenien och besöker Bräkne-Hoby.

Där ska de under två veckor utbildas till landskapsambassadörer, vilket är en sorts rådgivare med helhetssyn på landskapet och god kontakt med de som bor och verkar i bygden.

Jobba nära glesbygden
Det är professorn och landskapsarkitekten Roland Gustavsson som håller i kursen och det är en ordentlig djupdykning studenterna ska få göra i Bräkne-Hoby.

De kommer bland annat få möta representanter från olika bygdeföreningar, göra hembesök, och jobba ihop med Bräkne-Hobyborna.

– Absolut att de kommer att märkas, säger Roland Gustavsson.

Lösa problem om arbeta med turism
När en landskapsambassadör är färdigutbildad kan man till exempel hitta dem på olika myndigheter berättar Roland Gustavsson.

Där är det tänkt att de ska ha en helhetssyn på landskapet och genom en god förankring hos människorna som bor och verkar på bygden kunna lösa olika problem.

Det kan till exempel handla om att locka turister utan att förstöra andra värden för de som bor och arbetar, menar Roland Gustavsson.

Första gången i Sverige
I mitten av oktober drar kursen igång i Bräkne-Hoby och studenternas resultat efter de två veckorna kommer redovisas för allmänheten i stadshuset i Ronneby.

Arbetet är inte slut för att studenterna åker tillbaka till sina universitet. Kommunen kommer bearbeta materialet så att idéerna kan komma till nytta.

Det här är femte gången kursen hålls och nu var det Sveriges tur.

– Var i Sverige är bättre än i Bräkne-Hoby, säger Roland Gustavsson.

Miljöproblem på agendan
Han menar att landskapet här är så intressant med sin geologi och hur städer kan växa fram mitt i skogen.

Roland Gustavsson tror att fler landskapsambassadörer kommer att behövas framöver för att lösa till exempel miljöproblem.

– Specialisterna kan inte ensamma vara de som ska lösa problemen utan det måste förankras bredare. Och då kommer landskapsambassadören och andra behövas som en slags kommunikatörer, säger han.

Therese Forsberg
therese.forberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista