Frikostig behandling av friskolor

Friskolorna i Karlskrona kommun får för mycket i bidrag av kommunen. Det visar en utredning beställd av Karlskrona kommun.
Utredaren Sune Ahlgren, pensionerad rektor i Karlskrona kommun, anser att bidraget på 95 procent av skolpengen borde sänkas till 90 procent. Det skulle i pengar innebära 1,2 miljoner kronor om året. Enligt Ahlgren skulle det vara en mer verklighetsanknyten fördelning. Utredaren har tittat på en rad olika faktorer i sin utredning, faktorer som i många fall är ekonomiska fördelar för friskolorna. Bland annat har friskolorna en större valfrihet när det gäller vart i kommunen man vill starta skolan och man kan också säga nej till exempelvis handikappade elever som skulle innebära en ökad kostnad för skolan. Än så länge finns inte utredningen som något politiskt förslag, men chefen för barn och ungdomsförvaltningen Per Olsson anser att den är mycket värdefull i det framtida arbetet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".