Blekinges berguvar stjäls

Tyska och danska tjuvar misstänks stjäla och smuggla Blekinges berguvar utomlands. En rovfågel kan säljas för 100 000 kronor på den svarta marknaden.
- Plötsligt är häckande uvar spårlöst borta, säger Projekt berguvs samordnare i Blekinge Hans Edenwall till Blekinge Läns Tidning. Projekt Berguv Sedan 1985 har projektet släppt ut berguvsungar, ringmärkt och hållit koll på berguvarna i Blekinge. Från att ha varit en utrotningshotad rovfågel finns nu 20 revir i länet varav nästan hälften har berguvar som lyckats med häckningen varje år. Försvunna fåglar Ett stort hot mot verksamheten har dock funnits hela tiden. Häckande uvar har plötsligt försvunnit och projektledningen misstänker att uvarna fångas in eller skjuts och förs ut ur landet för att säljas på den svarta marknaden. Tjuvarna har lokal hjälp Var häckningsplatserna finns vet väldigt få och projektledningen för berguvarna tror därför att tyskar och danskar får hjälp av någon på orten att leta reda på berguvarna. Äventyrar projektet Att berguvar förs ur länet kan få konsekvenser. Berguvsstammen i Blekinge är så pass god att projektledningen hoppas kunna sluta plantera ut fågeln om ungefär fem år. Men fortsätter rovjakten kan det bli problem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".