Kvinnor svar på brandmänsbrist

För att komma till rätta med problemen att rekrytera deltidsbrandmän behövs stora förändringar, konstaterar östra Blekinges räddningschef, Anders Engblom, i en rapport som han har sammanställt på uppdrag av Räddningsverket.
Enligt rapporten har över hälften av landets räddningstjänstkommuner problem att rekrytera deltidsbrandmän och 40 procent har svårt att upprätthålla beredskapen. I östra Blekinge fattas det ett tiotal deltidsbrandmän. Ett problem är att många idag inte uppfyller kravet att bo och jobba på samma ort. Andra problem kan lösas med olika arbetsmarknadsförändringar, till exempel genom att belöna de arbetsgivare som har anställda deltidsbrandmän och genom att ändra ersättningsreglerna så att arbetslösa kan arbeta som deltidsbrandmän utan att förlora ekonomiskt. En annan lösning skulle vara att låta kvinnor bli deltidsbrandmän, enligt Anders Engblom.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".