Frias för våldsam dödsolycka

Tingsrätten friade på torsdagen den man som åtalats för dödsolyckan i Backaryd för ett och ett halvt år sedan där en av passagerarna brann inne i den kvaddade bilen.

Det var i mars förra året som mannen och tre arbetskamrater var på väg till färjeläget i Karlskrona efter att ha avslutat ett jobb i Göteborg.

I jämnhöjd med Backaryd norr om Ronneby så tappade mannen kontrollen över bilen och körde av vägen.

Bilen voltade ned i diket och fattade eld. En av personer hann aldrig ut ur den övertända bilen och brann inne.

Ska ha somnat vid ratten
Mannen greps och anhölls misstänkt för vållande till annan död och vårdslöshet i trafik. Några dagar senare släpptes mannen på fri fot i väntan på rättegång.

I våras kom åtalet mot mannen, där åklagaren ville få honom fälld för de två åtalspunkterna.

Åklagaren hävdade att mannen somnat vid ratten och på så sätt orsakat olyckan. Mannen har hävdat att han vände sig om för att tillrättavisa en av passagerarna i baksätet och under denna sekvens hamnade bilen i diket.

Brott kan ej styrkas
Tingsrätten anser att det inte går att bevisa att mannen somnat vid ratten, tingsrätten menar att den långa restiden och tidpunkten talar för att så kan ha varit fallet, men att det inte är ställt utom rimligt tvivel.

För att döma någon för vållande till annans död måste man ha agerat oaktsamt och tingsrätten menar att det inte går att utesluta att det gått till så som mannen påstår och man gör bedömningen att detta agerande inte är oaktsamt.

Mot bakgrund av detta anser tingsrätten att mannen inte kan fällas för vare sig vållande till annans död eller vårdslöshet i trafik och därför väljer man att fria mannen.

Läs också:

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista