Rödeby kommer länge förknippas med den 15-åring som sköts ihjäl.
Rödebydramat

Rödeby förknippas med dödsskjutning

Ett år har nu gått sedan skotten i Rödeby skakade inte bara Blekinge utan hela Sverige och orten utanför Karlskrona kommer kopplas samman med dramat en lång tid framöver.

Det var den 6 oktober 2007 som en 15-årig pojke sköts ihjäl och en 17-åring skottskadades av en pappa till en trakasserad familj, på deras gård en bit utanför Rödeby.

– Det kommer vara svårt att skapa någonting nytt som ersätter den första tanken på Rödebydramat, säger Per Ekman som jobbar med att bygga varumärken på orter.

Media har konstaterat namnet
Per Ekman tror också att det är människor som inte bor i Rödeby som främst ser kopplingen mellan orten och det tragiska dramat.

Människor som på avstånd läser om det i tidningar, som hör om det på radio och som ser om det på TV.

Per Ekman menar även att media spelar huvudrollen när orter koppals samman med enstaka händelser.

– Media har använt ortsnamnet som inspirationskälla när de ska namnsätta de här händelserna och de gör att de lever kvar i medvetandet, säger han.

Hann inte planera strategi
Ulla Nelson som är informationschef vid Karlskrona kommun berättar att det fanns en rädsla för att dramt utanför Rödeby skulle komma att påverka ortens utvecking negativt.

Men kommunen hann aldrig ta fram någon strategi för att mildra kopplingen.

– Ungdomarna som var inblandade skickade meddelande till sina kompisar via sms och på nätet så för oss fanns inte någon tid för eftertanke, säger Ulla Nelson.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista