"Dra lärdom av Rödebydramat"

Ett år efter Rödebydramat, där en 15-årig pojke sköts till döds, är många överens om att det är dags att försöka gå vidare.

Riksdagsledamoten Annika Engblom (m), som bor i Rödeby, tycker att årsdagen är en dag man kan änga åt att fundera på.

Men hon tycker också att politikerna har ett stort ansvar att dra lärdom av händelsen och förebygga att det inte händer igen.

– Uppenbarligen har misstags begåtts, annars hade det här inte kunnat hända. Och då är det viktigt att dra lärdom av misstagen, säger hon.

Mycker förändrat i Rödeby
Sedan den tragiska händelsen i Rödeby för precis ett år sedan är det mycket som har förändrats.

Bland annat har Socialtjänstens fått en extra fältarbetare på plats och en egen lokal i området. Polisen har också utvecklat sin verksamhet och närpolisen Andreas Glingfors finns ofta i området.

– Jag försöker vistas i skolan och även på fritidsgården på kvällstid. Jag försöker vinna ungdomarnas förtroende, säger han.

Jobbiga känslor kommer upp
I slutet av oktober är det också dags för ett möte som man planerat länge. Där ska olika myndigheter, föreningar och organisationer i området visa vad man gör och samarbetet ska förbättras ytterligare.

Men så här på årsdagen är det själva händelsen som är i fokus och visst har det varit jobbigt för många. Sanna Svensson och Jennifer Bygden går på Rödebyskolan.

– Det var rätt jobbigt i början, sedan lättade det lite. Nu kommer det upp igen, säger de.

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sr.se

Anne Berglund
anne.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista