Färre anmälningar till Arbetsmiljöverket

Fler dör på jobbet i Blekinge, men anmälningarna till Arbetsmiljöverket om allvarlliga arbetsplatsolyckor och tillbud minskar.

En märklig ekvation kan tyckas. Men enligt Arbetsmiljöverkets Jan Andersson har många arbetsgivare varit för ivriga att anmäla tidigare.

Inte allvarliga olyckor
Alldagliga olyckor har bokförts som allvarliga.

– Man har kanske förlorat yttersta biten av nageln, och inte riskerat att klippa av sig mer, då är det inget allvarligt tillbud, säger Jan Andersson.

Färre anmäler
Alla olyckor och tillbud som anmälts har kanske inte varit så allvarliga som anmälningsplikten kräver, och den stadigt minskade trenden av anmälningar är enligt Jan Andersson också en följd av tydligare information från verket om vad som egentligen är en allvarlig olycka.

– Om vi tar skola och undervisning så kan det ju ha anmälts skador när barn snubblat på skolgården och skrubbat sig, eller fått en lindrig hjärnskakning eller så, säger han.

Krosskador, brännskador, inandning av kemikalier, inre blödningar och avklippta kroppsdelar nämner han som exempel på anmälningspliktiga skador.

Även färre olyckor
Men även om statistiken om allvarliga olyckor efter år av överanmälningar håller på att rättas till, så kan minskningen också vara faktisk.

– För 2007 hade arbetsolyckorna minskat med åtta procent, så de här paragraf 2-anmälningarna som vi kallar det är ju en delmängd av dem, så då följer väl att även de minskar, avslutar Jan Andersson.

Niklas Skeppar
niklas.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista