Mer mediciner skulle kunna ge en del äldre bättre livskvalité.

Varnar för att äldre undermedicineras

Många äldre människor i länet får för lite mediciner.

Börje Bjelke som är verksamhetschef på Blekingesjukhusets geriatriska klinik varnar för att undermedicinering har blivit ett undanskymt problem.

Han säger att fokus istället har legat på övermedicinering.

– Det har inte blivit lika uppmärksammat i medierna, för det är inte så påtagligt. Man kan ju inte visa upp en lista med det som inte finns, säger han.

Övermedicinering också problem
Övermedicinering är ett stort och svårt problem idag, det är inget Börje Bjelke sticker under stol med.

Till årsskiftet hoppas man bland annat på ett mer överskådligt och användarvänligt datasystem för att få bukt med problemet, för det system man har idag menar Börje Bjelke är farligt både för patienter och läkare.

Försämrad livskvalité
Men han säger också att det finns en stor grupp äldre människor som sitter hemma och får en försämrad livskvalité på grund av olika sjukdomar som man antingen tror är normala krämpor för att man är gammal eller sjukdomar som gör att man inte orkar ta tag i situationen och gå till läkare.

Som exempel nämner Börje Bjelke depression och hjärtsvikt.

– Skulle man sätta in ett antidepressivum och en hjärtmedicin så skulle man kunna höja livskvalitén för den här patienten väsentligt, säger han.

Arlette Jarl
arlette.jarl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista