Försäkringskassan chattar med kunder

Nu tar Försäkringskassan internet till hjälp för att få bukt med problemet med långa telefonköer.

Föräldrar som har frågor runt föräldraförsäkringen uppmanas att chatta med kassans kundtjänst.

Personalen i Försäkringskassans kundtjänst hinner besvara betydligt fler frågor om de ställs via datorn istället för i telefon.

Flera kunder samtidigt
– Fördelen med det här är att kundtjänst kan hantera tre kunder samtidigt och det blir mycket mer effektivt för både kunden och för oss, säger Lena Glennert är marknadschef på Försäkringskassan.

Varje dag ringer mellan 20 000 och 25 000 personer till Försäkringskassans kundtjänst. Väntetiderna har ofta varit upp till en halvtimme långa, ibland har man inte kommit fram alls.

Lägre tryck
Chattfunktionen, som har funnits i en dryg veckas tid och hittills använts av 250 personer per dag, har ännu inte förändrat situationen

Men i och med att handläggningstiderna för de olika ärendena minskar efterhand, hoppas Lena Glennert att det också blir ett lägre tryck på kundtjänst, vilket tillsammans med chatten gör att väntetiderna minskar. Någon direkt betydelse för de som väntar på pengar från Försäkringskassan kommer chatten dock inte ha.

– Tyvärr inte, det är ju inte de som sitter i kundtjänst som handlägger utan det sköts på andra kontor, säger Lena Glennert.

Normala handläggningstider
Den omorganisation som sägs vara förklaringen till de långa handläggningstiderna är snart klar, något som också börjar märkas i praktiken.

– Nu har man jobbat undan och nu tror jag att vi i princip är nere, i alla fall när det gäller föräldrapenning, i tider på de nivåer som det brukar vara normalt.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista