Måste prioritera yngre missbrukare

Socialförvaltningen i Ronneby slår ifrån sig kritiken att de inte gör tillräckligt för a-lagarna som sitter utanför stadshuset och dricker sig berusade.

Det var i tisdagens Blekinge Läns Tidning som Kjell GG Johansson (m) förde fram kritik mot att de så kallade a-lagarna sitter utanför stadshuset och dricker sprit.

Får sitta vart de vill
Men han känner sig lite missförstådd och tycker att huvudproblemet är att dom får för lite hjälp.

– De får sitta vart de vill, även utanför mig, men problemet är att socialtjänsten inte gör tillräckligt mycket för att aktivera de här personerna, säger han.

Den kritiken landar inte bra hos Björn Pettersson, chef på behandlingsenheten på socialförvaltningen.

Enligt honom jobbar förvaltningen med uppsökande verksamhet och han menar att de som behöver hjälp vet att de kan få det och vart.

Måste prioritera de yngre
Dessutom påpekar Björn Petersson att förvaltningen, precis som andra verksamheter, måste prioritera och att man då valt att satsa på de yngre missbrukarna.

– På ett eller annat sätt måste man ta tag i det som står i dörren, som till exempel yngre personer med tungt missbruk, säger han.

Men Björn Petersson har en idé om hur man kan hjälpa de så kallade a-lagarna lite till.

Han vill att samhället ska samarbeta och ett ställe som till exempel Ria kan se till att de får sysselsättning och en samlingsplats, även om missbruket inte försvinner.

Anne Berglund
anne.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista