Rödebyrättegången

Anhöriga hoppas på friande dom igen

När skottdramat i Rödeby tas upp i hovrätten vill den mordmisstänkte 51-årige mannen att tingsrättens friande dom fastställs. Det säger den misstänkte mannens bror.

Ett år har gått sedan de ökända skotten på en gård utanför Rödeby föll.

Hoppas på friande dom igen
Den man som erkänt att han skjutit ihjäl en 15-årig pojke och skottskadat en 17-åring har hunnit fylla 51 år.

Men trots hans erkännande kommer han alltså till onsdagens hovrättsförhandlignar i Malmö som en fri man.

– Jag hoppas domen blir så att alla kan känna att det blir rättvist. Självklart vill vi att han ska bli friad, säger brodern till den mordmisstänkte.

Bättre rustad nu
Även om 51-åringen känner obehag inför dagens förhandlingar tror hans bror att 51-åringen står bättre rustad nu än vad han gjorde inför de avgjorda tingsrättsförhandlingarna.

– Han är mer kapabel. Inför de förra förhandlingarna var han uppskakad i nuet. Jag upplever honom som mer balanserad nu, säger brodern.

Efter tingsrättens friande de vårdades 51-åringen under en lång tid på psykiatrisk klinik.

Sätter djupa spår
I somras skrevs han ut och han kunde återvända hem till gården där tragedin ägde rum. Hans bror berättar att familjen fått vara ifred och även om det varit kämpigt har de så smått börja fungera som en familj igen.

Oavsett om hovrätten dömer eller friar säger brodern att ingenting kan ändra det faktum att 51-åringen skjutit ihjäl en 15-åring och skottskadat en 17-åring.

– Det sätter ju djupa spår. Oavsett vad rätten kommer fram till är det ju min bror som har gjort det här och det får han leva med resten av livet, säger han.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".