Oro i Olofström efter Volvovarsel

Varslet på Volvo som innebär att en femtedel av personalen måste sluta gör att många Olofströmsbor är oroliga och ledsna.

Britt-Marie Svensson har jobbat som lärare i Olofström och är orolig för ungdomarnas framtid.

Tycker det är ledsamt
Britt-Marie Svensson vill vara positiv och hoppas att det kommer en lösning, men hon är ledsen och rösten brister nästan när hon tänker på varslet där totalt 460 personer mister sina jobb.

– Jag tycker det är otroligt ledsamt, säger hon.

Själv varit med
Tommy Berntsson har själv tidigare jobbat på Volvo. Han berättar att han varit med om varsel förut men aldrig så här stora. Själv har han två barn som jobbar på Volvo och han är orolig för deras framtid.

– De har ju hus och så... det är sorgligt, säger han.

Tommy Berntsson menar att det här kommer drabba alla i Olofström och han får medhåll av kommunalrådet, socialdemokraten Margaretha Olsson.

Drabbar hela kommunen
– Det här är ett hårt slag mot kommunen och regionen, säger hon.

Kommunalrådet säger att kommunen ska hjälpa till med att samla till exempel arbetsförmedling och trygghetsråd som kan vara en möjlighet för personer som blir utan jobb att gå vidare.

Andra produkter
Hon berättar också att kommunen satt ihop en grupp personer som tillsammans med Olofströms näringsliv ska ta fram förslag på andra produkter att jobba med för att Olofström ska bli mindre beroende av hur det går för fordonsindustrin.

– Det viktigaste nu för mig är att fokusera på de möjligheter vi har, säger hon.

Therése Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista