Rödebyrättegången

Den mordmisstänkte förhörs i hovrätten

Torsdagens hovrättsförhandlingar i Rödebydramat inleddes med förhör av den 51-åriga pappa som erkänt att han skjutit ihjäl en pojke och skottskadat en annan på sin gård.

Mer samlad än tidigare berättade den 51-åriga Rödebypappan om ungdomarnas trakasserier mot familjen och främst mot hans 19-åriga son.

Gav honom ångest
I lugn samtalston berättade den mordmisstänkte för hovrätten om tiden och trakasserierna före dramat men också om de händelser som inträffade på dagen den 5 okotber.

Då blev 51-åringen bland annat prejad av vägen av ungdomarna som trakasserat familjen under en längre tid.

Han beskriver också hur händelserna satte spår i honom och gav honom ångest.

Dämpa ångest
Det var för att dämpa ångesten som 51-åringen när han skulle gå och lägga sig på kvällen tog dels medicin men också några klunkar wiskey.

Han berättar hur han gick och lade sig och hur han slumrade till, men att han en stund sernare vaknade. När han går ner från övervårning för att gå på toaletten är ungdomarna redan på den ensliga gården.

51-åringens son har då redan larmat polisen och sitter i köket och pratar med polisen i telefon.

Den mordmisstänkte beskriver hur rädd han blir. Han berättar hur han hämtar sitt vapen och han förklarar att hans minnesbilder är som tidigare suddiga och att han bara kommer ihåg enstaka fragment.

Vaga minnen
När 51-åringen skjutit pojkarna går han tillbaka till huset och hans son lämnar över telefonen till honom.

Några större minnen från telefonsamtalet med polisen har inte 51-åringen. Han säger att han kommer ihåg att han gett polisen en vägbeskrivning.

Han säger även att han kommer i håg att han gick ut till polisen på gården där han greps.

Till sist säger han att minnet från de första tre till fyra dagarna är mycket vaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista