Rödebyrättegången

Trodde brodern blev skjuten på gården

Dottern till den 51-årige mordmisstänkte Rödebypappan trodde att det var någon som sköt raketer när skotten på gården utanför Rödeby föll. När hon hörde ytterligare skott blev hon livrädd och fruktade att hennes bror blivit skjuten. 

I torsdags vittnade den mordmisstänkte 51-åringens dotter för första gången i det rättsliga efterspel i Rödebydramat.

Trodde det var raketer
51-åringens dotter låg och sov när hennes pappa avslossade det första skottet då en 15-årig pojke dog och en 17-åring skottskadades.

När hon vaknade till vid halvett-tiden trodde hon först att det var en raket hon hört.

När dottern sedan hörde ytterligare ett skott var hon övertygad om att det var ungdomarna, som trakasserat familjen en längre tid, som var på gården och hade skjutit hennes bror.

Blev livrädd
För hovrätten berättar hon att hon blev livrädd och rusade upp från sängen för att ta reda på vad som hänt och i hallen möttes hon av sin i dag 51-åriga pappa där han stod med sitt brunta gevär i handen.

Dottern som tidigare hörts av polisen men som inte medverkade vid tingsrättsförhandlingarna berättade med saklig och samlad röst om hur hon upplevde natten då skotten föll.

Hon berättade även samstämmigt med faderns berättelse om händelserna tidigare på dagen då ungdomsgänget kört upp intill 51-åringens bil och öppnat förardörren i farten.

Låste in vapnet
Dottern bekräftar även 51-åringens berättelse om att pappan druckit wiskey både före och efter att han skjutit ungdomarna.

Enligt henne drack pappan alkohol även under tiden han pratade med polisen i telefon.

Dottern berättar också att hon, under tiden 51-åringen pratade med polisen, gått ut och tittat till de skjutna pojkarna som låg i trädgården.

Enligt henne ska hon också ha varit den som låste in pappans gevär i vapenskåpet.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista