Näringslivschefen Kjell Persson spår att Blekinge klarar varslen inom fordonsindustrin bättre än övriga landet.

Blekinge klarar bilkrisen bättre

Trots Volvos omfattande varsel i Olofström på över 400 anställda så kommer Blekinges underleverantörer sannolikt inte drabbas lika hårt som i övriga landet.

I Blekinge kommer en till två personer påverkas hos underleverantörerna per varslad Volvoarbetare, tror näringslivschefen i Olofström, Kjell Persson.

Vilket är bra då man nationellt brukar räkna med fyra underleverantörsjobbare per Volvoanställd, menar han.

Underleverantörer i tredje led
Ett av företagen som är underleverantör till Volvo är Tre D Mekaniska i Vilshult.

Inne i verkstan står olika maskiner för laserskärning. Bland annan skär en maskin ut hål i en plåtdel till bilmärket Jaguar.

Paul Palmqvist som är VD berättar att de inte levererar så mycket direkt till Volvo men levererar bland annat till Finnveden som är en viktig underleverantör till Volvo.

Några kan tvingas gå
Finnveden har redan varslat nästan hundra jobb, men Paul Palmqvist på Tre D Mekaniska säger att de har andra kunder än i fordonsindustrin och därför inte är lika beroende av vad som händer på Volvo.

– Vi är inte speciellt oroliga, säger han.

Han berättar däremot att de kanske inte klarar att behålla riktigt hela personalstyrkan. Några som inte har fast jobb där kanske inte blir kvar.

Tycker Volvo skött informationen bra
Paul Palmqvist tycker det är bra att Volvo var ute tidigt och aviserade att förändringarna var på gång. Det ger tid till företagen att hantera problemen.

Det är värre för företag som bara märker det på att orderingången minskar, menar han.

Näringhslivschefen Kjell Persson säger att det gäller för företagen att hitta alternativ till fordonsindustrin. Till exempel energi och miljöteknik.

– Det blir en stor utmaning för den regionala verkstadsindustrin, säger han.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista