Hälsoprojekt har gett resultat

Landstingets satsning på hälsa för Blekinges kvinnor har gett bra resultat. Sex miljoner kronor har det kostat och totalt 28 projekt har genomförts på tre år, vilket bidragit till bättre hälsa.

Birgitta Billinge-Lundberg, som är chef för kompetenscentrum i Blekinge tycker att det varit väl använda pengar, då sjukskrivningarna bland länets kvinnor minskat.

– Vad vi vet är ju att sjukskrivningstalen gått ner väldigt mycket, men det har ju också varit långsiktigt arbete. Men vi har nog bidragit på något sätt, säger hon.

Blekinge sämst för tre år sedan
Bakgrunden till de projekt som syftat till att förbätta länskvinnornas hälsa var en undersökning från Statens folkhälsoinstitut som visade att kvinnorna i Blekinge mådde sämst i Sverige.

Det var tre år sedan och undersökningen tydde bland annat på att länets kvinnor framförallt mådde psykiskt dåligt, de var sjukskrivna för stressrelaterade sjukdommar och de klagade på värk.

De pengar som landstinget avsatte har bland annat använts till olika hälsofrämjande projekt.

Satsningarna kommer fortsätta
Bland annat har landstinget startat gruppbehandling för kvinnor som behöver lära sig hantera stress, jobbat med kvinnornas livstil och försökt motivera dem till förändringar.

För kvinnor med muskelvärk har även pengar satsat på speciell massage.

I november ska alla projekten redovisas men Birgitta Billinge-Lundberg säger att den verksamhet som startats upp kommer att fortsätta även efter det.

– En del försöker också ha det i sin dagliga verksamhet, säger hon.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista