Blekingemoderat siktar på Europapolitik

Aldrig tidigare har en Blekingebo tagit sig in på rikslistan över kandidater som har chans att bli invalda till Europaparlamentet. Nu gör Karlskronapolitikern Camilla Brunsberg (m) ett försök.

En fråga som hon driver och brinner starkt för är att bekämpa internationell brottslighet. Och frågor som handlar om trafficking är något som berör henne mest.

– Vi vet att det existerar slavhandel och att det äger rum vid gränsen mot öster och det här är en väldigt känslosam fråga som berör väldigt många. Vi måste självklart bekämpa en sådan här obarmhärtig människosyn, säger Camilla Brunsberg.

Camilla Brunsberg är själv bosatt i Karlskrona. Vid hamnen Karlskrona avgår färjor till Polen och från hamnen i Karlshamn går de till Litauen.

Det här är något som enligt Camilla Brunsberg är en bidragande orsak till den sexhandel, eller så kallad trafficking, som pågår idag.

– Självklart har vi fått den här smuggelverksamheten på grund av att det är lätt att ta sig över landsgränserna och den organiserade, internationella brottslighet ökar. Men nu gäller det att vi samlar kraft tillsammans med andra länder.

– Vi måste ha bättre informationsutbyte och minska byråkratin så att polis och rättsväsende kan samarbeta i de här frågorna, säger Camilla Brunsberg.

Idag luras flickor, kvinnor, pojkar och barn att komma till Sverige från andra länder, och vissa kommer via färjorna som lägger till i Karlskrona och Karlshamn.

Även droger är något som kommer in i landet på det här sättet. Och Camilla Brunsberg tror att det här är något som går att ändra på om EU engagerar sig mer i frågan.

– EU är ju till för fri rörlighet för människor över gränserna, så det handlar inte om att vi ska stänga gränserna. Utan vi måste ge EU mycket bättre verktyg för att kunna bekämpa den här typen av organiserad brottslighet, säger hon.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista