Dömd politiker kan få fortsätta inom politiken

Den moderata Blekingepolitiker som av tingsrätten dömts till fängelse för grov kvinnofridskränkning och grov misshandel kan få fortsätta sina politiska bana inom moderaterna.

Den moderata Blekingepolitikern dömdes under måndagen till ett och ett halvt års fängelse för grov kvinnofridskränkning och grov misshandel. Tingsrätten dömde även politikern att betala sin sambo knappt 50 000 kronor i skadestånd.

Trots domen vill moderaternas ordförande i Blekinge Gustav Nilsson avvakta en eventuell överklagan och beslut i hovrätten innan partiet tar ställning till om mannen ska uteslutas från moderaterna eller inte.

Enligt domen ska mannen under flera år ha misshandlat sin sambo. Han ska ha hotat henne och spottat på henne och under en period då när han utsatte sambon för slag och hot väntade hon parets barn.

Politikern har hela tiden nekat till att han slagit, hotat och kränkt sin sambo och det är också därför som tingsrätten väljer att döma mannen till fängelse istället för till vård.
                                                                     

Mia Boström
                                                             mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista